הוצאה לפועל
בהתאם לחוק ההוצאה לפועל התשכ"ז -1967, הוקמה מערכת ההוצאה לפועל אשר תפקידה ביצועי-מנהלי.
מערכת זו הינה "הזרועה המבצעת" של מערכת בתי המשפט השונים בכך שהיא מבצעת את פסקי הדין שניתנו מטעמם לטובת הזוכה ובנוסף, במקרים מסוימים להגיש תביעה באופן ישיר ללשכת ההוצאה לפועל. ניתן גם להגיש לביצוע שטר חוב, המחאה, שטרי משכון ומשכנתאות.
בבואה של מערכת ההוצאה לפועל לנקוט בפעולות, עליה לערוך איזונים בין מצב החייב וזכויותיו לבין זכויות הזוכה.
לאחר שניתן פסק דין, על הזוכה לחכות 30 יום מיום הינתן פסק הדין אם בנוכחות החייב, או בתוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין לחייב. לאחר סיום מניין הימים ובאם לא שולם פסק הדין, רשאי הזוכה לפנות בבקשה לביצוע באחת מלשכות ההוצאה לפועל השונות.
מעת הגשת הבקשה לביצוע, תומצא אזהרה לחייב המפרטת את פרטי התיק והלשכה המטפלת ומה הפעולות הנדרשות מהחייב.
בנוסף, האזהרה כוללת הודעה לחייב כי אם אין ביכולתו לעמוד בתשלום החוב במלואו, עליו להתייצב באחת מלשכות ההוצאה לפועל לחקירת יכולת במטרה לפרוס את החוב לתשלומים בתוך 30 ימים אם מדובר בתביעה על סכום קצוב, ובתוך 21 ימים ביתר ההליכים, אחרת יראו אותו כמשתמט מתשלום חובותיו והוא צפוי להגבלות, הליכי הבאה ומאסר.
זהו שלב מאוד קריטי. מרבית האנשים שמקבלים הודעות אזהרה מהוצאה לפועל מתעלמים מכך וחושבים שכך הדבר יעלם. התעלמות מהודעות אלו תגרור אחריה חובות שגדלים וטופחים, הטלת הגבלות ועיקולים וזאת עוד בטרם החייב מבין בכלל במה מדובר. על כן, חשוב לפנות לעורך דין בעת שמקבלים אזהרה מהוצאה לפועל ולפעול בהתאם לנסיבות המקרה ולטובת החייב כמה שיותר מהר.